Ο Μίκης Θεοδωράκης της αιωνιότητας (Δεύτερο μέρος βιογραφίας)

0
969

Hellas-today.gr

Του Αντρέα Καρακούση* (24 – 25/07/2020)

Στο πρώτο μέρος της βιογραφίας του Μίκη Θεοδωράκη μιλήσαμε για τη γέννηση του μεγάλου συνθέτη στη Χίο το 1925, για την κρητική του καταγωγή, για το πρώτο μέρος που γνώρισε στην Ελλάδα όταν ο πατέρας του πήρε μετάθεση, την πανέμορφη Μυτιλήνη με το βαθύ χρώμα της θάλασσας.

Και τέλος δεν παραλείψαμε να αναφέρουμε το πιο σημαντικό γεγονός που συνέβη εκείνη την εποχή στη ζωή του και που δεν ήταν άλλο από την απόκτηση ενός γραμμόφωνου που έφερε ο θείος του από την Αλεξάνδρεια ως δώρο στην οικογένεια.

Σε αυτό το γραμμόφωνο έμελλε ο Μίκης να ακούσει για πρώτη φορά την μουσική τέχνη που αγάπησε, που λάτρεψε τόσο και της δόθηκε σαν να ήταν η πιο όμορφη ερωμένη… η πιο όμορφη αγαπημένη…

Το γραμμόφωνο ήταν ένα πολύ σπάνιο πράγμα για εκείνη την εποχή! Και σε αυτό ήταν που άκουσε τα πρώτα ελληνικά τραγούδια, τις πρώτες άριες από όπερες αλλά και τζαζ της δεκαετίας του ’20… – … Για να προστεθούν στο τέλος και τα διάφορα φοξ τρότ που με τους μοντέρνους αμερικανικούς τους ρυθμούς… απλά τον ενθουσίαζαν!

Ο Μίκης, λοιπόν, γοητεύτηκε από τη μουσική και άκουγε με πάθος τα ελληνικά τραγούδια, το ΄΄Γελεκάκι που φορείς΄΄, την ΄΄Μπαρμπουνάρα΄΄, το ΄΄Αλό, αλό, παρακαλώ, μίστερ, πέστε μου ποιος είστε΄΄ και τόσα μα τόσα άλλα…

Αλλά και οι γονείς δεν έχαναν την ευκαιρία να αφεθούν στο ρυθμό και η μαγεία, η χαρά των τραγουδιών και των μελωδιών γέμιζε το σπίτι! Και τότε, ο πατέρας του Μίκη ξεκινούσε να χορεύει βαλς με τη μητέρα και μετά τραγουδούσαν όλοι μαζί τις μεγάλες επιτυχίες της εποχής. Να ποια ήταν τα πρώτα χαρούμενα και μουσικά παιδικά χρόνια του Μίκη!

Πως ήταν, όμως, η ζωή εκείνη την εποχή στη Μυτιλήνη; Οι μεγάλοι εργάζονταν το πρωί αλλά το από το μεσημέρι και μετά… τα άφηναν όλα για να πάνε στη θάλασσα και για να κοιμηθούν μετά στρωματσάδα. Και όχι μόνο αυτό! Δεν είχαν τέλος οι εκδρομές και τα βράδια η διασκέδαση και το τραγούδι… τραβούσαν μέχρι αργά! Και μετά… τριάντα άνθρωποι κοιμόντουσαν πάλι στρωματσάδα έξω, κοντά στη θάλασσα! και όταν ερχόταν το πρωί – με το που ξυπνούσαν – έμπαιναν πάλι στο νερό! Και γι’ αυτό ο Μίκης Θεοδωράκης έχει γράψει: ΄΄Η περίοδος αυτή μου άφησε μέσα μου μια ευδία!΄΄.

Μα τεράστια εντύπωση προξενούσε στον Μίκη και η παρατήρηση των ουράνιων σωμάτων! Όταν ο ουρανός ήταν έναστρος, ο πατέρας του μιλούσε για όσα ουράνια σώματα μπορούσε να διακρίνει: ΄΄Αυτός είναι ο Σείριος, εκείνη είναι η Αφροδίτη΄΄, έλεγε ο Γ. Θεοδωράκης και η καρδιά του μικρού παιδιού σκιρτούσε από ατελείωτη έκπληξη!

Την ίδια εποχή, στη Μυτιλήνη, συνέβη και κάτι το πολύ ξαφνικό και περίεργο! Δύο ληστές είχαν βάλει σκοπό να τον απαγάγουν προσπαθώντας να μιμηθούν την απαγωγή του γιου του Λίντμπεργκ. Ο Λίντμπεργκ ήταν ο πρώτος άνθρωπος ο οποίος κατάφερε να περάσει τον Ατλαντικό αλλά το παιδί του είχε πολύ κακό τέλος αφού οι αδίστακτοι ληστές που το απήγαγαν… το σκότωσαν!

Ο Μίκης, όμως, γλίτωσε πραγματικά την τελευταία στιγμή! Η οικογένεια είχε πάει εκδρομή στα βουνά έξω από τη Μυτιλήνη με ένα αμάξι και κάποια στιγμή βρέθηκαν μπροστά τους οι ληστές! Ευτυχώς, όμως, την τελευταία στιγμή μια θεία του πρόλαβε και τον έκρυψε στα φουστάνια της και έτσι δεν τον βρήκαν! Οι ληστές, βέβαια, άρχισαν να κλέβουν τα κοσμήματα και τα λεφτά αλλά εκείνη τη στιγμή ο σοφέρ έβαλε μπροστά! Εκείνοι, όμως, τον τραυμάτισαν και αυτός – με όσες δυνάμεις του είχαν απομείνει – οδήγησε έστω και σε κακά χάλια το αμάξι μέχρι τη Μυτιλήνη.

Τέλος, κάποια στιγμή τους έπιασαν και τους δίκασαν και μάλιστα τους χτύπησαν πολύ! Αυτή ήταν μια έντονα τραυματική εμπειρία για τον μικρό Μίκη καθώς είδε για πρώτη φορά – όπως διηγείται – ανθρώπους αλυσοδεμένους και χτυπημένους…

Αυτό, όμως, έστω και αν ήταν ένα πολύ σκληρό περιστατικό, ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός. Και πάντως δεν ήταν σίγουρα πιο βαρύ από τις αταξίες που έκανε συνεχώς ο Μίκης και οι οποίες ήταν ένα μόνιμο, ένα ασταμάτητο πρόβλημα για τους γονείς!

Θα ακουστεί απίστευτο αλλά ο Μίκης Θεοδωράκης πίστευε πως ήταν καβούρι και ψάρι και γι’ αυτό έμενε πολλή ώρα μέσα στο νερό μέχρι που η μάνα του έτρεχε να τον βγάλει έξω γιατί κινδύνευε να πάθει ασφυξία! Και άλλες φορές – ακόμα χειρότερα – πίστευε πως ήταν πουλί και μια μέρα αποφάσισε να πετάξει!

Έπεσε λοιπόν από τον τοίχο 2,5 -3 μέτρων που χώριζε τη μάντρα του σπιτιού τους από το δρόμο και ο παππούς του (από την πλευρά της μητέρας) – που ήταν εκεί για να τον επιβλέπει – έπεσε και αυτός από πάνω του για να τον σώσει και αυτό ήταν: Λίγο μετά έσβησε από τη στεναχώρια του και από τις τύψεις επειδή δεν μπόρεσε να φυλάξει τον εγγονό του, όπως πίστευε…

Ο Μίκης μάλιστα δεν ήταν ούτε καν πέντε χρονών όταν συνέβη αυτό το γεγονός αλλά μας λέει σε γραπτά του πως όλα τα περιστατικά που και εμείς αναφέρουμε εδώ… αποκαλύπτουν από την αρχή… πως θα διαμορφωνόταν ο χαρακτήρας του στα χρόνια που θα έρχονταν.

Και έτσι είναι! Στα γεγονότα αυτά διακρίνουμε δύο πολύ έντονες πλευρές!: Την αγωνιστική και τη ρομαντική… – Τον καλλιτέχνη και τον πολιτικό. Από τη μια πλευρά, τον εραστή της ομορφιάς, της θάλασσας, των χρωμάτων, των ήχων και από την άλλη τον άνθρωπο που δε φτιάχτηκε για να ιδιωτεύσει αλλά για να μας φωνάξει ότι άνθρωπος είναι μόνο αυτός που αγωνίζεται για ιδανικά, για δικαιοσύνη, για λαϊκό πολιτισμό…. – Αυτός που πρώτα απ΄όλα πιστεύει στον ελληνικό πολιτισμό και παλεύει ως καλλιτέχνης να μπολιάσει με αυτόν τις ψυχές των συμπατριωτών του…

Αυτή την τεράστια, αυτή τη γιγάντια προσπάθεια έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης και το αποτέλεσμά της ήταν φοβερό: Ήταν η παραγωγή εκατοντάδων έργων μεγάλης μουσικής που θα είναι για την Ελλάδα η αθάνατη μουσική της κληρονομιά στους αιώνες που έρχονται…

Στο τρίτο μέρος της βιογραφίας θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε βήμα – βήμα την πορεία του Μ. Θεοδωράκη. Επόμενος σταθμός μας… η αρχόντισσα των Κυκλάδων, η Σύρος…

*Ο Αντρέας Καρακούσης είναι αρθρογράφος, δημοσιογράφος και μουσικός.

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.

Το σύνολο του περιεχομένου του Hellas-Today.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσo, μετά από ή χωρίς επεξεργασία, αν δεν υπάρχει γραπτή άδεια του εκδότη.

Π