Λευτέρης Παπαδόπουλος: Ένα αφιέρωμα στον κορυφαίο στιχουργό της Ελλάδας!

0
389

Hellas-today.gr

Αίθουσα σύνταξης

Του Αντρέα Καρακούση

Πάντα ήθελα να κάνω ένα αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο, αυτόν τον κορυφαίο Έλληνα στιχουργό και ποιητή… – Όμως, οι έντονοι δημοσιογραφικοί ρυθμοί με δυσκόλευαν…

Ωστόσο, δεν έχανα ευκαιρία, όποτε μπορούσα, να βλέπω παλαιότερα αφιερώματα για τον ΄΄Πρόεδρο΄΄ και να ακούω νέες και παλιότερες συνεντεύξεις του ή να ανακαλύπτω τα πανέμορφα τραγούδια που έγραψε και γράφει…

Ο Λευτέρης είναι πια μεγάλος σε ηλικία και αρκετά ταλαιπωρημένος από την υγεία του. Αποτελεί όμως ένα υγιές πνεύμα και μια βαθιά ψυχή που με τα συναισθήματά της πάντα έχει την τάση να μιλά για τα δύσκολα χρόνια, για τα φτωχά χρόνια που πέρασαν οι Έλληνες και να δείχνει την αγάπη του για την παλιά εποχή της νιότης του…

Όλη του άλλωστε η ενέργεια καταναλώθηκε είτε για να γράψει τραγούδια για τα απλά καθημερινά πρόσωπα της γειτονιάς, είτε για να μιλήσει – μέσα από τα αξέχαστα χρονογραφήματά του – για τα διάφορα θέματα που απασχόλησαν την Ελλάδα και τους ανθρώπους αυτής της χώρας

Ο Λευτέρης ήρθε σε επαφή και έγραψε αθάνατα ελληνικά τραγούδια με τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της εποχής του και οι παρέες αυτές δημιούργησαν μια μουσική άνθιση ανεπανάληπτη εις τους αιώνας των αιώνων.

Πριν ακούσετε την κορυφαία του συνέντευξη, αυτή που έδωσε στον Κώστα τον Μπαλαχούτη και στην εκπομπή του ΄΄Κατάθεση ψυχής΄΄, ας θυμίσουμε λίγα βασικά βιογραφικά του στοιχεία…

Ο Λευτέρης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14 Νοεμβρίου 1935. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες, από την Προύσα ο πατέρας του και από το Νοβοροσίσκ της Ρωσίας η μητέρα του. Πέρασε πάρα πολύ δύσκολα και φτωχά παιδικά χρόνια. Ξεκίνησε να σπουδάζει νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά, παρότι ήταν ένας πολύ καλός μαθητής μικρός, την παράτησε γιατί δεν την έβρισκε ενδιαφέρουσα.

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως δημοσιογράφος και από το 1959 έως το 2012 και συνεργάστηκε ανελλιπώς με την εφημερίδα Τα Νέα. Έχει γράψει τα εξής βιβλία: ΄΄Επαρχίες της Αθήνας΄΄, ΄΄Η Τουρκία χωρίς φερετζέ΄΄, ΄΄Οι παλιοί συμμαθητές΄΄, ΄΄Ζω από περιέργεια΄΄, ΄΄Όλα είναι ένα ψέμα΄΄, ΄΄Μάνος Λοΐζος΄΄, ΄΄Εν αρχή ην ο Καζαντζίδης΄΄, ΄΄Είναι γλεντζές, πίνει γάλα΄΄, ΄΄Δώδεκα πόντους και μισό΄΄, ΄΄Να συλληφθεί το ντουμάνι΄΄, ΄΄Μάγκες πιάστε τα γιοφύρια΄΄ καθώς και τη μετάφραση του Άσματος Ασμάτων.

Είναι παντρεμένος με τη σκηνοθέτιδα Ράια Μουζενίδου και έχει γράψει μαζί της τα θεατρικά έργα ΄΄Εν βρασμώ ψυχής΄΄ και ΄΄Ο γολγοθάς μιας ορφανής ανύπαντρης μητέρας΄΄ (σάτιρα). Επίσης, έχει γράψει και παρουσιάσει αναρίθμητες τηλεοπτικές εκπομπές, και συνεργάστηκε ως στιχουργός σε δεκάδες ταινίες και μιούζικαλ. Ανάμεσά τους: ΄΄Γλυκιά Ίρμα΄΄ με την Έλλη Λαμπέτη, ΄΄Εύθυμη χήρα΄΄ με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, ΄΄Άννυ΄΄, Ο ΄΄Δρόμος΄΄ και πολλά άλλα.

Κυκλοφορούν τρία βιβλία με τραγούδια του: ΄΄Τα τραγούδια γράφουν την ιστορία τους΄΄, ΄΄Εκατό ανέκδοτα τραγούδια΄΄ και ΄΄Τα τραγούδια μου΄΄. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και διατέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Μουσικοσυνθετών Ελλάδας.

Ανέλαβε δημοσιογραφικές αποστολές στην Αμερική, τη Ρωσία, την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Έχει τιμηθεί με Βραβείο δημοσιογραφικού διαγωνισμού ΕΣΑΤ (1965), το Βραβείο Μπότση (1995), το Βραβείο Παυσανία (2009). Η ΕΣΗΕΑ τον τίμησε επίσης για την προσφορά του, απονέμοντάς του το ανώτατο βραβείο της «ΞΕΝΟΦΩΝ» (2009). Έχει βραβευθεί από τον Δήμο Αθηναίων δύο φορές και είναι επίτιμος δημότης του δήμου Πατρέων και Μήθυμνας.

Το σημαντικότερο  βέβαια είναι ότι έχει γράψει περί τα 1.200 τραγούδια με τους πιο σημαντικούς Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές. Έχει μεταφράσει ποίηση του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, του Πάμπλο Νερούδα και του Ναζίμ Χικμέτ. Ο δίσκος του ΄΄Ο Δρόμος΄΄, με αντίτυπα άνω του 1.000.000, κατέχει το ελληνικό ρεκόρ πωλήσεων.

Έχει δύο παιδιά, τον Νότη (δημοσιογράφο) και την Υακίνθη (ηθοποιό), και τρία εγγόνια, τη Μαρία-Νεφέλη, τον Λευτέρη και τη Μυρτώ. Είναι γνωστός οπαδός της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως (ΑΕΚ).

Δείτε τη συγκινητική συνέντευξη του Λευτέρη Παπαδόπουλου ο οποίος μιλά για όλους και για όλα στον Κώστα Μπαλαχούτη…

Πρώτο μέρος συνέντευξης:

Δεύτερο μέρος συνέντευξης:

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.

Το σύνολο του περιεχομένου του Hellas-Today.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσo, μετά από ή χωρίς επεξεργασία, αν δεν υπάρχει γραπτή άδεια του εκδότη.