΄΄Αναμνήσεις ενός κοριτσιού΄΄: Ένα κορυφαίο βιβλίο της Μαργαρίτας Θεοδωράκη που πρέπει να διαβάσετε!

0
585

Hellas-today.gr

Αίθουσα σύνταξης

Του Αντρέα Καρακούση

Το βιβλίο ΄΄Αναμνήσεις ενός κοριτσιού΄΄ της Μαργαρίτας Θεοδωράκη που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες από τις Εκδόσεις ΄΄Ιανός΄΄ είναι ένα υπέροχο δημιούργημα που καταγράφει – μέσα από τα μάτια και τα συναισθήματα της ίδιας του της κόρης – την θεϊκή πορεία του Μίκη Θεοδωράκη!

Περιλαμβάνει 272 σελίδες μέσα στις οποίες η Μαργαρίτα κατέγραψε πολλές από τις μνήμες της τόσων δεκαετιών και κατάφερε αφενός να μας μιλήσει για τον Μίκη… όχι όπως τον βλέπουν όσοι δεν τον ξέρουν καλά αλλά για τον Μίκη όπως πραγματικά είναι…

Και πραγματικά κάτι τέτοιο θα μπορούσε να κάνει μόνο ένα πρόσωπο μέσα από την οικογένεια Θεοδωράκη. Ακριβώς και γι’ αυτό πρόκειται για ένα βιβλίο που 1. θα καταφέρει να γίνει διαχρονικό και 2. χρήσιμο για όποιον θελήσει να μελετήσει την λαμπρή διαδρομή του Εθνικού Έλληνα Συνθέτη…

Έπειτα μάλιστα από δεκαετίες κατά τις οποίες ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε πάρα πολλά κορυφαία βιβλία, μεταξύ των οποίων το πεντάτομο αυτοβιογραφικό έργο ΄΄Οι δρόμοι του Αρχάγγελου΄΄ και το έργο ΄΄Για την ελληνική μουσική΄΄, ξεδιπλώνοντας ένα πολύ μεγάλο συγγραφικό ταλέντο, τώρα μπορούμε να μιλήσουμε και για ένα νέο απόκτημα…

Η ζωή του Μίκη Θεοδωράκη και άρα όλων όσων έζησαν δίπλα του, είναι δεδομένο πως κινήθηκε πραγματικά σε κινηματογραφικό ενδιαφέρον! Θυμάμαι, όταν ως έφηβος είχα διαβάσει τους δρόμους του Αρχάγγελου, ότι μαγεύτηκα απόλυτα από αυτό το παγκόσμιο αριστούργημα της λογοτεχνίας…

Έτσι και τώρα! Αυτή η μοναδική διαδρομή του λιονταριού της ελληνικής μουσικής αλλά και η παράλληλη πορεία της οικογένειας Θεοδωράκη, όπως αποτυπώνεται από το λογοτεχνικό ύφος της κ. Μαργαρίτας Θεοδωράκη, φέρνει στην επιφάνεια για μία ακόμα φορά τα χρόνια του Μίκη:

Τα χρόνια της αθάνατης δημιουργίας που δώρισε στην Ελλάδα αλλά και τα χρόνια που σαν τεράστιο κυπαρίσσι αφιέρωσε στην ερωμένη του την Ελλάδα αλλά και στα μεγάλα οράματά του…

Τα χρόνια τα πολύ δύσκολα: ΄΄Με τις στρατιωτικές εφόδους στο σπίτι, τις φυλακίσεις, τις εκτοπίσεις, τις φυλακίσεις… – Η Μαργαρίτα παρακολουθεί με το αθώο παιδικό της βλέμμα τις θεόρατες φιγούρες του πατέρα της και των αμέτρητων φρουρών του΄΄…

Απλώς, στο συγκεκριμένο βιβλίο δεν έχουμε πια μπροστά στα μάτια μας την οπτική ενός αγωνιστή έτοιμου να αντιμετωπίσει τις μεγάλες δυσκολίες! Έχουμε μπροστά μας την αφήγηση του τότε παιδιού που τώρα ξεδιπλώνει τα συναισθήματά του και μοιράζεται τις εντυπώσεις του, μιλώντας μας για τον Μίκη της οικογένειας, για τον αγωνιστή, για τα πολύ δύσκολα χρόνια των διωγμών της οικογένειας, για τη συνάντησή της με άλλους πολιτισμούς και νέα καλλιτεχνικά ρεύματα και για πολλά άλλα με τα οποία θα έρθετε σε επαφή αν διαβάσετε αυτό το υπέροχο βιβλίο…

Θα λέγαμε πως το βιβλίο αυτό της Μαργαρίτας έχει και ένα άλλο μεγάλο προσόν. Διαβάζεται πάρα πολύ ευχάριστα! Είναι τέτοια η ομορφιά της αφήγησης που όχι μόνο σε καθηλώνει αλλά και σε αναζωογονεί! Και αυτό συμβαίνει διότι μιλά για πολύ σημαντικά βιώματα και για όσα αυτά άφησαν μέσα στην ψυχή της…

Το φόντο είναι τα μεγάλα γεγονότα από το μισό του εικοστού αιώνα και μετά. Η προϋπόθεση για να γραφτεί είναι ο κοπιαστικός αγώνας του Μίκη που έκατσε και αφιέρωσε τη ζωή του ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει μια πολύ μεγάλη μουσική και το όχημα είναι η Μαργαρίτα η οποία ξαφνιάζει με τη γλώσσα της, αποκαλύπτει γεγονότα και τελικά μας χαρίζει σε 272 σελίδες μια ολόκληρη ζωή (του Μίκη και της οικογένειας) με την οποία μόνο χρήσιμο, μόνο πολύτιμο θα είναι να έρθουμε σε επαφή…

Διότι ακριβώς αυτό είναι η ζωή: Εκεί που ο άνθρωπος επιχειρεί να κάνει… αυτό που δεν μπορεί! Αυτή ήταν και είναι η αγαπημένη Καζαντζακική φράση του Μίκη Θεοδωράκη την οποία έκανε 100% πράξη στη ζωή του, χαρίζοντας στον ελληνικό λαό αλλά και στα παιδιά του ένα αθάνατο έργο, μια αιώνια ελληνική κληρονομία για όλη την οικουμένη…

Σε μια εποχή που η τέχνη στην Ελλάδα είναι σαφώς σε παρακμή, σε μια εποχή που η τέχνη σε πολλές χώρες είναι σε τεράστια παρακμή, σε μια εποχή τεχνοκρατική και στυγνή, το βιβλίο αυτό της Μαργαρίτας Θεοδωράκη αλλά και οι μουσικές του ΄΄Μίκη της Ελλάδας΄΄… πρέπει να μας καθοδηγούν σε επίπεδο τουλάχιστον αξιακό! Ιδεολογίες υπήρχαν και θα υπάρχουν. Ο Μίκης βγήκε όμως έξω από όλα αυτά και το απέδειξε.

Μίλησε για τον αγώνα του ανθρώπου, μίλησε για τον αγώνα της Ελλάδας! Μαζί με τους μεγάλους ποιητές της γενιάς του – και παρέα με τους παλαιότερους – δημιούργησε ανυπέρβλητα έργα όπως το ελληνικότατο ΄΄Άξιον εστί΄΄, την γερακίσια και αδούλωτη  ΄΄Ρωμιοσύνη΄΄, το φλογερό ΄΄Πνευματικό Εμβατήριο΄΄, το αδάμαστο ΄΄Κάντο Χενεράλ΄΄, την ανυποχώρητη ΄΄Αντιγόνη΄΄, την λαμπερή ΄΄Λυσιστράτη΄΄… και όλα τα άλλα, τα εκατοντάδες έργα, τα χιλιάδες εμπνευσμένα τραγούδια…

Σε αυτή την εποχή της παρακμής αλλοίμονο στους Έλληνες που θα ξεχάσουν ότι έχουν υπάρξει και ένδοξες εποχές, εποχές αθάνατης δημιουργίας και πνευματικής αναγέννησης. Πρέπει να υπάρξει μια ώρα που το έργο αυτό θα γίνει πάλι λαϊκό με την έννοια του να γίνει πολύ γνωστό στο λαό. Πρέπει να έρθει μια ώρα που η Ελλάδα θα καταλάβει ότι με όχημα τον πολιτισμό της θα μείνει ζωντανή…

Στο πλαίσιο αυτών των ιδεών λοιπόν μιλάμε για το βιβλίο αυτό, ως μια προσφορά σε αυτές τις ανάγκες ακριβώς. Η ίδια η συγγραφέας είναι βέβαιο ότι πιστεύει σε όλα αυτά που αναφέρω και εγώ. Το θέμα είναι ότι μια μέρα θα πρέπει να υπάρξει αυτή η αναγέννηση η πολιτιστική στην Ελλάδα. Τότε, το έργο του Μίκη Θεοδωράκη θα είναι ο δαυλός του νέου πολιτισμού, θα είναι ο χάρτης για να περπατήσει πάνω του η Ελλάδα και να κερδίσει πια – μαζί με άλλα πνευματικά έργα που διαθέτει – την παγκόσμια καταξίωση και προβολή…

Ευχόμαστε η πορεία του βιβλίου της Μαργαρίτας – που υπηρετεί όλες αυτές τις αξίες – να έχει και τώρα και στο μέλλον μια μεγαλειώδη διαδρομή…

Ένα απόσπασμα από το βιβλίο:

Κάποια στιγμή, τον Αύγουστο, σε πήρανε – ήταν 21 Αυγούστου. Ζήσαμε όλοι μαζί μία απίστευτη ιστορία. (Χρειάζονται εκατοντάδες σελίδες για να περιγράψω όλες τις στιγμές, γιατί θα ήθελα να τις περιγράψω δευτερόλεπτο δευτερόλεπτο!) Από τη στιγμή που ήρθαν και σου είπε, ενώ ήσουνα μαζί μας στον κήπο φορώντας το σορτς σου, τα σανδάλια σου κι ένα μπλουζάκι, ο χωροφύλακας, περιτριγυρισμένος από πολλούς άλλους χωροφυλάκους, πως πρέπει να σε πάρουν επιτόπου!

Η μαμά έτρεξε φουριόζα να φτιάξει μια βαλίτσα κι εμείς μείναμε κοντά σου, κολλήσαμε πάνω σου και τα δυο, τραβούσαμε μαζί σου σαν ένας μικρούλης Χορός αρχαίας τραγωδίας…

Κάποια στιγμή μας απομάκρυναν οι χωροφυλάκοι, αλλά μας άφησαν να παραμείνουμε εκεί κοντά, έως ότου σε βάλουνε μέσα στο αυτοκίνητο. Θυμάμαι, υπήρχε πολλή ανθρώπινη κίνηση γύρω μας˙ ήμασταν μέσα σε μια μόνιμη κίνηση.

Βοή, βουή, βουητό, βούισμα στ’ αυτιά μου. Όλες οι ομιλίες τους βοή, βουή, βουητό, βούισμα, δεν θυμάμαι σαφείς ομιλίες, μόνο βοή, βουή, βουητό, βούισμα… Αλλά τα μάτια μου θυμούνται τα πάντα! Εκθαμβωτική ανάμνηση!

Πάλι ο Χορός μας πήγαινε μια από δω μια από κει, έως ότου ο Ήρωας τοποθετήθηκε στην τελευταία θέση του, της τελευταίας του Σκηνής: Σ’ έβγαλαν από την είσοδο του κήπου έξω στον δρόμο. Οι μαστόροι ολόγυρα, ολόγυρα κι οι χωροφύλακες. Κι ο Στέλιος.

Ξαφνικά, πριν μπεις εσύ, ορμάει η Μαντουβάλα μέσα στο αυτοκίνητο. Πάει και σφηνώνει στο πίσω τζάμι, απλώνεται, στριμώχνεται. Μουγκρίζει δείχνοντας απειλητικά, με γουρλωμένα κι άγρια μάτια, τα τεράστια κοφτερά δόντια της! Πώς να την αρπάξουν οι έρμοι χωροφυλάκοι; Πλάκα είχε. Παλικάρι η Μαντουβάλα! Αγωνίστρια! Είχε καταλάβει πως θα σ’ έπαιρναν. Νομίζω ότι περισσότερο ένιωθε πως βρισκόσουνα σε κίνδυνο˙ γι’ αυτό προσπαθούσε να αποτρέψει το φευγιό σου. Δύναμη το σκυλί! Κατάφεραν και την τράβηξαν. Μπήκες μέσα στο αυτοκίνητο. Ξεκίνησαν αμέσως.

Η Μαντουβάλα έτρεχε ξοπίσω σας με μεγάλη ορμή. Την είδα να στρίβει τρέχοντας μέσα στη διαβολεμένη σκόνη που σήκωνε το αυτοκίνητο που σε πήρε, και χάθηκε μαζί σας μετά. Μάθαμε πως σας ακολούθησε πολύ μακριά, έως ένα απίστευτο σημείο. Κάποτε, αργότερα, επέστρεψε και μας βρήκε όλους ορφανεμένους…

Και μια βασική λεπτομέρεια: Ο Στέλιος είχε δέσει έγκαιρα τον Λούπο που ήταν ένας πραγματικός λύκος! Θα τους ξέσκιζε!

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.

Το σύνολο του περιεχομένου του Hellas-Today.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσo, μετά από ή χωρίς επεξεργασία, αν δεν υπάρχει γραπτή άδεια του εκδότη.