Η Οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας είναι ο βασικός όρος για περαιτέρω διάλογο με την Τουρκία!

Μια ανάλυση για το που η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει ούτε βήμα πίσω...
0
303

Hellas-today.gr

όπως τονίσαμε και σε προηγούμενο άρθρο αυτής της ιστοσελίδας… η Άγκυρα μιλά για συνεκμετάλλευση ουσιαστικά θεωρώντας ότι αυτή είναι η λύση εφόσον είναι να έρθει μια συμφωνία που θα οριοθετεί την υφαλοκρηπίδα.

Ας δούμε σε αυτό το σημείο μάλιστα πως βλέπουν τα πράγματα οι Αμερικανοί. Οι Αμερικανοί έχουν εκφραστεί σαφώς:

΄΄Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό (για την εκμετάλλευση δηλαδή κοιτασμάτων που ίσως ανακαλυφθούν). Ο πρώτος τρόπος είναι να υπάρξει, επιτέλους, συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα όρια. Αν αυτό δε γίνει, υπήρξαν περιπτώσεις όπου χώρες κατέληξαν σε εμπορικές διευθετήσεις και άφησαν το θέμα της οριοθέτησης για το μέλλον. Μπορούμε να φανταστούμε μια περίπτωση, στο Αιγαίο, ή σε κάποια άλλη αμφισβητούμενη περιοχή, όπου το οικονομικό όφελος είναι και για τις δύο χώρες τόσο μεγάλο, που τις συμφέρει να καταλήξουν σε μια επιχειρηματική λύση, ακόμη και εάν δεν συμφωνούν στα συγκεκριμένα όρια΄΄.

Επίσης, στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος, οι Τούρκοι ιθύνοντες έχουν πει τα εξής: ΄΄Στις διαφιλονικούμενες περιοχές πρέπει να φτιάξουμε πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου και αυτές να γίνουν πλατφόρμες επίλυσης των διαφορών… Η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη για τη μεγάλη λύση, αλλά ίσως πρέπει πρώτα να επιλύσουμε κάτι μικρό, που θα οδηγήσει στη μεγάλη λύση, σε μια λύση-πακέτο΄΄.

Είναι σαφές ότι η Ελλάδα οφείλει να αντιταχθεί σε όλους αυτούς τους σκοπούς! Είναι σαφές ότι πρώτα πρέπει να υπάρξει οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και μετά διαπραγμάτευση για τους όρους της συνεκμετάλλευσης. Αν αυτό δεν γίνει, αν η Ελλάδα δεν επιμείνει… τότε μόνο η Τουρκία θα έχει όφελος…

Οι Τούρκοι θέλουν να μοιραστεί εξίσου το όφελος από τους υδρογονάνθρακες. Όμως, σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας, η Τουρκία δικαιούται ένα πολύ μικρό ποσοστό υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Και βεβαίως χάνει υφαλοκρηπίδα και ανατολικά της Ρόδου επειδή εκεί υπάρχει το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου…

Χωρίς οριοθέτηση… η Ελλάδα απλώς θα παραχωρήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Τουρκία δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποκτήσει δικαιώματα που δεν της παρέχει το διεθνές δίκαιο.

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή Κυβέρνηση έθεσε ήδη ως όρο για μια ενδεχόμενη συνεκμετάλλευση… την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Για να πραγματοποιηθεί όμως αυτή η οριοθέτηση πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστεί το εύρος των χωρικών υδάτων. Επ’ αυτού είναι γνωστό ότι αν η χώρα μας δεχτεί την οριοθέτηση με χωρικά ύδατα έξι μιλίων… θα απεμπολήσει οριστικά το δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών υδάτων στα δώδεκα ναυτικά μίλια.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που δημιουργεί η Τουρκία στην Ελλάδα. Ποια οριοθέτηση να γίνει όταν η γειτονική χώρα αμφισβητεί την ίδια την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας μέσω της αναφοράς της για ΄΄γκρίζες ζώνες΄΄; Αν δύο χώρες δεν έχουν ξεκαθαρίσει σε νομικό επίπεδο ποια στεριά ανήκει στην κάθε μία… ποιο δικαστήριο και ποια Χάγη μπορεί να προχωρήσει – με βάση φυσικά το διεθνές δίκαιο – την οριοθέτηση;

Η Τουρκία – άκουσον, άκουσον – δηλώνει πως δέκα οχτώ ελληνικά νησιά… είναι τουρκικά! Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτρέψει σε κανένα δικαστήριο να αποφασίσει για την εδαφική της ακεραιότητα, ιδιαίτερα όταν είναι γνωστό ότι σε τέτοιες περιπτώσεις… το νομικό κριτήριο… δυστυχώς νοθεύεται από πολιτικά κριτήρια…

Ακόμα, πρέπει να σταματήσουν κάποιοι στην Αθήνα να λένε και να ξαναλένε ότι ΄΄Μια υφαλοκρηπίδα που δεν μπορούμε να την εκμεταλλευθούμε είναι μια άχρηστη υφαλοκρηπίδα. Γιατί να μη μοιρασθούμε με τους Τούρκους ένα όφελος που αλλιώς δεν θα το έχουμε καθόλου;΄΄…

Πρόκειται για απαράδεκτες ιδέες αρχουσών ελίτ που μπορεί να έχουν επικίνδυνα, καταστροφικά αποτελέσματα! Ο τουρκικός επεκτατισμός δεν πρόκειται να νικηθεί επειδή θα παραχωρήσουμε στους Τούρκους κάποια δικαιώματα που δεν έχουν. ίσα ίσα… τότε είναι που η Ελλάδα θα ανοίξει την όρεξη της Τουρκίας… – Αν παραχωρήσουμε το οτιδήποτε τώρα στην Τουρκία… θα δημιουργηθεί ισχυρό προηγούμενο και η Ελλάδα μπορεί να απολέσει αργότερα κυριαρχικά δικαιώματα.

Η Άγκυρα δεν πρόκειται να συγκινηθεί με τα ΄΄δωράκια΄΄ που ίσως προσφέρουν οι Έλληνες πολιτικοί. Γι’αυτό δεν πρέπει να προσφερθεί κανένα δώρο αλλά να επιμείνει η χώρα για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία τα θέλει όλα! Μην το ξεχνάμε αυτό ποτέ…

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.

Το σύνολο του περιεχομένου του Hellas-Today.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσo, μετά από ή χωρίς επεξεργασία, αν δεν υπάρχει γραπτή άδεια του εκδότη.